Project Description

Stagiair(e) parket bij de Hoge Raad der Nederlanden – sector fiscaal

 

De Hoge Raad is de hoogste rechterlijke instantie van Nederland op het gebied van het privaat‑, straf- en belastingrecht. Tijdens de fiscale studie zijn de conclusies van advocaten-generaal (het parket) en de arresten van de Raad verplichte kost. Maar hoe gaat het er in de dagelijkse praktijk aan toe bij de Hoge Raad? Hoe komen bijvoorbeeld de advocaten-generaal tot die uitvoerige wetenschappelijk onderbouwde adviezen? Wat doen de wetenschappelijk medewerkers eigenlijk?

 

De Hoge Raad biedt masterstudenten fiscaal recht en fiscale economie de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de keuken van de fiscale sector.

 

De Hoge Raad biedt stagiair(e)s de kans, in nauwe samenwerking met de collega’s van het wetenschappelijk bureau, rechtstreeks voor één van de advocaten‑generaal te werken. De werkzaamheden bestaan onder andere uit (het adviseren bij) de selectie van conclusiezaken, het schrijven van concept-conclusies, het doen van daarvoor benodigd wetenschappelijk onderzoek en deelnemen aan vakinhoudelijke overleggen.

 

Om op het hoogste niveau van het fiscale recht stage te kunnen lopen, verwachten we goede studieresultaten en schrijfvaardigheden. Daarnaast moet de masterfase van de studie zijn bereikt. We hebben twee stageperiodes per jaar, namelijk van april tot en met juni en van oktober tot en met december. We verwachten dat binnen één van die stageperiodes stagiair(e)s minimaal vier dagen per week beschikbaar zijn. Uiteraard betaalt de Hoge Raad maandelijks een stagevergoeding en reiskosten (o.v.) worden vergoed.

 

In aanmerking komen voor een stageplek? De eerste stap is het sturen van een motivatiebrief met bijgevoegd een curriculum vitae, bachelorsdiploma en ‑cijferlijst en een lijst van in de master al behaalde resultaten. Na de briefselectie, volgt een gesprek met twee wetenschappelijk medewerkers en een gesprek met het hoofd van de wetenschappelijke, juridische en administratieve ondersteuning van de fiscale sector. De laatste ronde bestaat uit een schriftelijke test. De beste kandidaten komen in aanmerking voor een stageplek bij het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad.

 

Interesse in een stage bij de hoogste rechterlijke instantie van Nederland?

Stuur dan vóór 1 juni 2019 een gemotiveerde sollicitatiebrief en de hiervoor beschreven bijlagen naar Ädwin Rotscheid op vacature@hogeraad.nl. Voor nadere inlichtingen: neem contact op met Vincent Meijerman. Hij is bereikbaar op 070 36 111 53. Meer informatie over de Hoge Raad, het parket en het WB is ook te vinden op www.hogeraad.nl.